Életmód / Stílus

Szemtől szemben a prosztata problémákkal

Míg a nők nagy része hajlamos a felfázásra, addig a férfiak húgy- és ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata betegségei.

A prosztata a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye alakú és méretű szerv, melynek megfelelő működése szükséges a hímivarsejtek mozgásához és anyagcseréjéhez. Leggyakrabban előforduló betegségei a prosztatagyulladás, prosztata megnagyobbodás és a rák. Tüneteik nagyon hasonlóak: gyakori (főleg éjszakai) vizelés, vizeletürítési nehézségek, vizelés közben jelentkező csípő, égető érzés, hidegrázás, fájdalom a herezacskó területén, fájdalmas ejakuláció.                                                
A prosztatagyulladás bármilyen életkorban előfordulhat és könnyen krónikussá válhat. A leggyakoribb oka olyan baktériumfertőzés, amely a szervezet más területéről származik (elsősorban a fogak, a mandulák és az arcüreg területéről) és megtámadja a prosztatát. A prosztatagyulladás részlegesen vagy akár teljesen megakadályozhatja a vizeletürítést a hólyagból, így vagyis vizelet-visszatartáshoz vezet. Ennek következtében viszont gyengül a hólyag, fogékonyabbá válik a fertőzésre, hiszen a visszamaradó vizeletben megnő a baktériumok mennyisége. A hólyag fertőzése pedig  továbbterjedhet a húgyvezetékre és a vesére. A heveny prosztatagyulladás tünetei: fájdalom, láz, gyakori vizeletürítés, amit égető érzés kísér, vér vagy genny jelenik meg a vizeletben. A krónikus prosztatagyulladás esetében az utóbbi tünet hiányzik, de gyakori a deréktáji fájdalom és a potenciazavar. A prosztatagyulladás erősödésével egyre nehezebbé válik a vizelés.
Minden harmadik 50. életévét betöltött férfit érint a prosztata megnagyobbodása, amely akkor is problémákat okoz, ha a prosztata nem mutat rákos elváltozást. A megnagyobbodott prosztata állandó nyomást gyakorol a húgyvezetékre, akadályozza a vizelést és visszahat a vesére. Így a vese mind a nyomás, mind a fertőzött vizelet miatt károsodhat. Gyakori a vese fertőzéses megbetegedése, és ugyancsak sűrűn előfordul a húgyhólyag fertőzése, gyulladása.                                                       
Rosszindulatú daganat esetén rákról beszélünk. A prosztatarák a férfiak körében a harmadik leggyakoribb rosszindulatú, daganatos megbetegedés, csak a tüdőrák és a vastagbélrák előzi meg a sorban. Ritkán fordul elő a 60 évesnél fiatalabb férfiaknál. Mivel tünetei általában csak a legvégső stádiumban jelentkeznek, a prosztatarákos esetek 90%-a a korai szakaszban észrevétlen marad, és kezelését így csak akkor lehetséges megkezdeni, amikor gyógyulásra már nincs sok esély. A prosztatarák korai szakaszának tünetei hasonlóak a jóindulatú prosztata- megnagyobbodáséhoz. A vizeletben lehet vér, színe rózsaszínre változhat, a vizeletürítést nehéz megkezdeni, egyre gyakrabban kell éjszaka kimenni a WC-re és az égető, csípő érzés ugyancsak jelentkezik
Nagyon fontos, hogy a 45. életévüket betöltött férfiak rendszeresen, legalább háromévenként ellátogassanak urológushoz, hiszen a prosztatarák az urológiai vizsgálat során tapintással egyértelműen azonosítható! Már létezik az ún. PSA vizsgálat, amely segítségével már egyetlen vércseppből nagy valószínűséggel következtethetnek a prosztata pillanatnyi állapotára, az esetleges gyulladásos- és egyéb folyamatokra.                                                                            
A prosztatagyulladás és a - megnagyobbodás kezelése antibiotikumokkal és fájdalomcsillapítókkal történik, rák esetében pedig műtét válhat szükségessé. Megfelelő étrenddel azonban megóvhatják prosztatájukat!:
- Gondoskodjanak a teljes értékű, feldolgozatlan ételek fogyasztásáról, a cink és a telítetlen zsírsavak rendszeres beviteléről!
- Fogyasszanak hidegen sajtolt olajokat, például szezámmagból vagy olívából készülteket!
- Egyenek több olajos magvat, tökmagot, diót, mogyorót, nyers zöldséget, gyümölcsöt, babot, borsót és barna rizst!
- Kerüljék a kávét, az erős teát és az alkoholt, különösen a sört, valamint a túl sok zsíros ételt!
- Fontos a rendszeres testgyakorlás, túrázás, séta, futás.
- Prosztatagyulladásnál fontos a folyadékbevitel növelése szénsavmentes ásványvízzel vagy desztillált vízzel, így lehet ösztönözni a vizeletürítést, megelőzni a vizelet visszatartását, a hólyag és a vese fertőzését.

Hozzászólások

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Pikáns

Megszüntetné a pornóipart a kormány!

A kormány már dolgozik a szexiparmentességen!

Az indiából származó Káma Szútráról kevesen tudják, hogy a lélekről...

Ha szexről van szó, az emberek általában inkább tartózkodnak a gyors...

A biszexualitás mindenkiben ott van. Igaz vagy sem?

Mit érdemes beszerezni a szexshopból? Eláruljuk!