Életmód / Stílus

Manorexia

Amikor az "anorexia" vagy "bulémia" szót halljuk, kizárólag kórosan sovány nőket látunk magunk előtt - pedig a táplálkozási zavarok sajnos a férfiakat is egyre inkább érintik...

Az étkezési rendellenességek kialakulásának kockázata igazából a férfiak és nők esetében ugyanúgy fennáll, hiszen a háttérben kivétel nélkül komoly önértékelési zavar áll, ami mindkét nem képviselőit egyaránt érintheti. Ráadásul a társadalom irreális ideálokat formál és azt sugallja, hogy változtatnod kell a külsődön, ha ettől eltérsz. Nem kedvez a férfiak egészséges testképének az sem, hogy a nemzetközi kifutókon az egészséges kinézetű, férfias modellek helyét átvették a sápadt, kórosan sovány, beteges kinézetű fiúk.

A férfiak esetében is számos olyan rizikófaktor létezik, melyek megnövelik a táplálkozási zavarok kialakulásának esélyét:
- TV, magazinok, óriásplakátok hatása
- gyermekkori elhízás
- olyan foglalkozás űzése, melyben a kinézetnek rendkívül fontos szerepe van (pl. előadóművészek, sportolók)
- gyermekeiktől irreális teljesítményeket elváró szülők
- érzelmi problémák

Férfiaknál a táplálkozási zavar sokkal nehezebben diagnosztizálható, mint a nőknél, ennek pedig több oka is van. Eleve nehezen kérnek orvosi segítséget - hát még ha pszichés problémáról van szó! Mivel az étkezési zavart általában edzéssel próbálják leplezni, sok esetben eleinte még egészségesebben is néznek ki, mint korábban. A férfiak alapjában véve sokkal nagyobb izomzattal rendelkeznek, mint a gyengébbik nem képviselői, így még ha vékonyak is, az izomzatuk ezt valamelyest kompenzálja - ez azonban az egyik nagy veszélye is a lesoványodásnak az ő esetükben, ugyanis míg a nők a korai stádiumban főként zsírt veszítenek, a férfiak izmot is.


 

Szakemberek szerint az evési rendellenességekkel kűzdő férfiak száma jóval meghaladja a statisztikai adatokban szereplőt, mivel ők igen nehezen vallják be, ha elvesztik a kontrollt valami felett, nem beszélve arról, hogy az anorexia és bulémia "női nyavalyként" van elkönyvelve, így pedig egyenlő a gyengeség fogalmával, ami a férfiak világában szinte elfogadhatatlan.
 

Hozzászólások

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Pikáns

Megszüntetné a pornóipart a kormány!

A kormány már dolgozik a szexiparmentességen!

Az indiából származó Káma Szútráról kevesen tudják, hogy a lélekről...

Ha szexről van szó, az emberek általában inkább tartózkodnak a gyors...

A biszexualitás mindenkiben ott van. Igaz vagy sem?

Mit érdemes beszerezni a szexshopból? Eláruljuk!