Gépek

A legnagyobbak barátsága a hangok nyelvén

Az ikonikus olasz sportautó, a Maserati Quattroporte, és a híres angol high-end hi-fik csúcsbrandja a Bowers & Wilkins, 2012 végén partnerségre léptek, hogy kiegészítsék a vezetés élményét egy eddig ismeretlen dimenzióval.


A két teljesen különböző szegmensben tevékenykedő és gyártási kultúrával rendelkező cég, olyan partnerséget szeretett volna létrehozni, ami előzmények nélküli az autógyártás, és a szórakoztató-elektronika világában. A Seven Notes elnevezésű közös project, mintegy két év fejlesztőunkáját rejti, amelynek keretében a cél az volt, hogy a Maserati Quatrroporte modellben a hangfalak úgy kerüljenek elhelyezésre, hogy a látszó felületeken ne legyenek észrevehetők, de a hangzás első osztályú lehessen egy olyan utastérben, ahol számos különböző felület nehezíti az intenzív hangterjedést.

A kihívás igen nagy volt, hiszen a vezetés élményének olyan dimenzióját keresték, amit korábban a prémium auto-hifik sem tudtak teljesíteni, ráadásul a Maserati célközönsége csak a végeredmény tökéletességével szembesülhetett, a hifi-berendezés és a hangkimenetek vizuális megjelenésével nem. A mérnöki ötletek sokasága, végül egy speciális megoldáshoz vezette a fejlesztőket. A hifiberendezést magát a motortérben helyezték el, így kisebbítve a hangfalak utastérre gyakorolt vibrálását, és a hang keletkezésének zörejét.

Image preview

Az együttműködés különlegessége az, hogy a 2013-tól kapható modellek ismertség-növelő kampányában egy szokatlan promóvideó szerepelt, ami közel 10.000-es nézettséget ért el a YouTube felületén. A hangfalak formatervét bemutató videó alatt futó hangsáv, a Maserati Quattroporte karakteres motorhangjához illeszkedő zene, ami a project során több alkalommal tesztelésre került, hiszen ez volt az egyik legbonyolultabban reprodukálható audio hangzás.

Hozzászólások

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

Jankó kalandjai nem értek még véget...

Látványos és pörgős kaland vár a nézőkre, akkor miért is hagynánk ki?

Elég nehéz mostanában a smartmobil piacot hosszabb ideig uralni. Egyik infokommunikációs...

Pihenés

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Álcázva

A haditechnika fejlődése ellenére a csatamezők legfélelmetesebb szereplője továbbra is a...

Thai masszázs

A masszázsról a lengén öltözött, igen készséges hölgyek jutnak a...

mesterlövész

A legrégebbi és leghíresebb különleges egység a Francia Idegenlégió.