Gépek

A legendás orosz tankok utóda, a T95

T 95 a promóciós videón

Az új erőre kapó Oroszország számtalan egyéb kutatási projekttel együtt tovább folytatja  T34-essel kezdődő harckocsi család fejlesztését. 

Az új, T95 harckocsi családdal az orosz harckocsi ipar ismét a világ élvonalába kerül. A nyugaton csak Fekete Sasként emlegetett eszköz 1,8 méteres magasságával alacsony eszköznek számít. Ez a harctéren rendkívül előnyös tulajdonság. A harckocsi fegyverzete a próbák alatt igen szépen teljesített.

A harckocsi képes 5500 m-ről megsemmisíteni a helikoptereket. A harckocsi ágyú lőeredményei rendkívüli pontosságot mutatnak. A T95 gyúja az első löveg, találati százaléka megközelíti a 80-at. Az ágyú Harc-készültségi tömege 12 t-val kisebb a vezető páncélosoktól. A Fekete Sas motorja a már a T80-as harckocsikban is  jól bevált GDT-1250 megerősítésével előállított , GDT-1500 típusjelzést viseli. Az új motorral a harckocsi maximális utazósebessége 70/80 km/h. Ez a sebesség nehéz terepen is csak 20 kilométert csökken. A gázturbinás motor az egyetlen, amely a rendkívül mostoha orosz körülmények között is megbízhatóan képes működni.  nehéz terep sebessége50-60 km/h. Mivel gázturbinás motort használ, téli indítása könnyű és egyszerű, nem kell várni a bemelegedésre, maxim teljesítményre könnyen fogható, akár hosszútávon is. Tulajdonképpen ezért is döntöttek a gázturbina mellett, hiszen az orosz körülményeknek sokkal inkább megfelel.

A  T95 tervezésénél az alap koncepció az volt, hogy a  páncélzat magában nem képes megvédeni a tankot, illetve annak személyzetét, bármennyire is „vastagítják”, illetve „rétegezik” azt. Ezért a kupola, a harckocsi formáját átalakították. A korábbiakhoz képest változott a páncélzat kialakítása, illetve kupola helyzete, formája, nagysága és szöge (70–illetve 80 fokos eltérés a derékszögtől). A kupolát kovácsolt acélból, hegesztett technikával alakították ki. A hagyományos páncélzatot teljesen új anyagokkal javították.

A T95 alapfegyverzete a 2A46M típusú ágyú 125mm kaliberrel. Két gépfegyvert kapott a kupola, egy PKTM 7,62 mm-t, és egy távirányítóval ellátott GP49 12,7 mm-t, A  gépfegyverből zárt kupolával is lehetséges tüzelni, éjjel és nappal, pontossági távolsága 1500m. A legnagyobb változás az automatatöltő, és a lőszerraktár, amely most már nem alul (mint az megszoktuk az orosz tankoknál), hanem a kupola hátuljában helyezkedik el. A lövedékeket vízszintesen tárolják,a 12 lövedék/ perctüzelési sebesség is. A különböző feladatok végrehajtására öt különböző típusú lövedéket szállít a harckocsi. A tank nagy tűzerejéhez jelentősen hozzájárul a fehéroroszokkal, franciákkal közösen készített új célzó – megfigyelő rendszer. Az új eszközzel lehetséges az ellenséges cél bemérése 4-10 km között. A mozgások azonosítása pedig akár 75 kilométeres távolságból is elvégezhető. 

 

 

Hozzászólások

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

Jankó kalandjai nem értek még véget...

Látványos és pörgős kaland vár a nézőkre, akkor miért is hagynánk ki?

Elég nehéz mostanában a smartmobil piacot hosszabb ideig uralni. Egyik infokommunikációs...

Pihenés

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Álcázva

A haditechnika fejlődése ellenére a csatamezők legfélelmetesebb szereplője továbbra is a...

Thai masszázs

A masszázsról a lengén öltözött, igen készséges hölgyek jutnak a...

mesterlövész

A legrégebbi és leghíresebb különleges egység a Francia Idegenlégió.