Könnyű

Ál-rendőr, ál-mentő, de szép mind a kettő!

Természettudományos adókat nézve gyakran találkozhatunk azzal a jelenséggel, amikor az adott élőlény egy másikéhoz - mely erősebb, veszélyesebb nála - hasonló külsőt ölt.

Nos, ha igaz az a szállóige, hogy a város is egy dzsungel, akkor ugyanezen jelenség tanúi vagyunk, ha megjelenik visszapillantónkban egy kék-, vagy piros-fehér csíkozású gépkocsi, aminek láttán rendőr, illetve mentő-autót vélünk észlelni, esetleg még udvariasan el is engedjük, amikor kiderül: jópofaságról van szó csupán.
Vajon a megkülönböztetett jelzésűekre való hajazás veszélyes, vagy csupán zavaró jelenség? Az ilyen járművek tulajdonosai jutnak-e valamifajta méltatlan előnyhöz a közlekedés többi résztvevőjével szemben? Egyáltalán: a KRESZ tolerálja-e magánautók ilyenfajta átfestését?

- Ezek a gépkocsik nem használnak, nem használhatnak megkülönböztető jelzést, ezért nem jelentenek balesetveszélyt, amennyiben a szabályokat betartják - kezdi a városi közlekedésben mérhetetlen mennyiségű tapasztalatot szerzett Zimányi András, az Andrástaxi nevű személyszállító-városnéző cég vezetője. - Néhány esetben ügyes marketingről van szó, de sokszor úgy érzem, a megtévesztés a cél. Valamiféle kisebbségi érzést sejtek ezekben az autósokban. Mintha arra számítanának, hogy a közlekedés többi résztvevője így tolerálja hibáikat, szabálytalanságaikat. Viszont úgy érzem: nekem mint autósnak jogom van már messziről is tudni, hogy valóban szolgálati autó-e, amit látok.

Meg akartunk kérdezni egy "igazi" mentőautó-sofőrt. Sikerült is - de mit tesz a véletlen - pont  H. Pétert sikerült megszólítanunk, aki a "másik oldalról" érkezett.
- A mentők előtt a pénzszállítóknál dolgoztam. Minden egyes napon 21 órakor egyszerre három helyen kellett volna lennünk, mivel ekkor zártak azok a boltok, ahonnan a bevételt el kellett hoznunk. El lehet képzelni, hogy villamossín, járda, záróvonal nem jelentett akadályt. Bizony jól jött a kék festés, mert messziről akár rendőröknek is nézhettek minket, ezért nem foglalkoztak a stiklijeinkkel. Szerintem egyik ilyen autó sem jókedvből lett felfestve, hanem a kérlelhetetlen verseny végett.

Nem mi volnánk a menmax.hu, ha nem kerestük volna meg az ügyben legérintettebb, és leginkább informált ORFK -t. Felvetéseinket Szendrei Attila szóvivő válaszolta meg:
- Szabálysértést követ el az a személy, aki közterületen, mások által látható módon rendvédelmi szervekre, illetve egészségügyi szervezetekre utaló feliratot tüntet fel járművén. Ezen túlmenően a Rendőrség szolgálati gépjárműveinek mintázata védjegyoltalom alatt áll. Azonban jogszabályokban nem lehet általános érvénnyel meghatározni, hogy mely jelzések és milyen mértékben tekinthetőek hasonlónak a valamilyen okból utánozni kívánt, közszolgálatot ellátó gépkocsik festéséhez. Így minden esetet egyedileg kell megvizsgálni. Az elbírálás végső soron a bíróság hatáskörébe tartozik.

Cikket indító metaforánkhoz visszatérve: a vélemények, jogszabályok erdejében legalább olyan nehéz eligazodnunk, mint a valódi dzsungelben. Van aki tolerálja, és van aki nehezebben viseli az ál-mentő és ál-rendőr autók jelenlétét útjainkon. Az viszont biztos: egyre több van belőlük, és (ezért is) egyre kevesebbeket érint semlegesen ez a jelenség.

Hozzászólások

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Életmód / Stílus

Elég nehéz mostanában a smartmobil piacot hosszabb ideig uralni. Egyik infokommunikációs...

A sztárok ha elkötelezettek valami iránt, akkor többnyire márkanagykövetnek állnak. De vajon...

Két szupermárka kapcsolódik össze, hogy egyedit alkosson. Egy olyan okostelefont, amelynek...

Æsir Copenhagen dán székhelyű cég, amely a mobiltelefon design legfrissebb és legkifinomultabb...

 

A napszemüveg az öltözék része. Éppen ezért fontos hogy ugyanolyan kifinomult...