Könnyű

Nyolcadik utas az ükapánk

A földi élet egyik legérdekesebb kérdése, hogy miként sikerült egy fajnak - nevezetesen nekünk - ekkora óriási előnyre szert tennie versenytársaival szemben?

Vannak, akik a vallásban, vannak, akik az evolúció-elméletben keresik a választ. Létezik viszont egy réteg, melynek képviselői állítják, hogy történelmünk hajnalán földönkívüliek avatkoztak élővilágunk fejlődésébe.
Ezen elmélet vallói szinte vezérüknek kiáltották ki a ma már 77. életévét taposó Erich von Danikent, a Jövő emlékei, az Istenek ivadékai vagyunk című és még jó pár, ezt a témát tárgyaló könyv szerzőjét. Mivel ez a svájci úr a szállodaszakmából érkezett, példája ékes bizonyítéka annak, hogy bárkiből lehet tudós, ha igazán akarja. (A "valódi" tudósok persze nem osztják ezt.)

Daniken sokat utazott ugyan - boldog hotel-lánc- tulajdonosként ezt megtehette - de mégis vallja: tulajdonképpen elég csupán a könyvespolcunkig zarándokolni, és amit ott találunk, figyelmesen olvasni.
Maga a  Biblia például egy helyütt ezt mondja:  "Óriások éltek akkor a földön, amikor az Isten fiai az emberek lányaival összeházasodtak, és ezek gyermekeket szültek nekik." Az autodidakta tudós ezen a ponton állítja, hogy az Isten fiai nem mások, mint a földönkívüliek. A primitív civilizáció istenként tekintett rájuk, nem csoda, ha a földi lányok is úgy elaléltak tőlük, mint ma a popsztároktól.

Daniken rámutat, az Ószövetség Istene leggyakrabban iszonyatos robajjal jelenik meg (pl. Mózesnek a Sínai-hegyen) sőt, időnként vadul pusztít is, tessék csak Szodomára vagy éppen a nagy özönvízre gondolni, mintha csak egy félresikerült kísérlet eredményét akarná megsemmisíteni.
A jó öreg Erich bácsi szerte az ókorban, és szinte mindenben bizonyítékokat vél látni igaza alátámasztására. Azt gondolja, hogy némely építményt - köztük az egyiptomi piramisokat - nem emelhette emberi kéz, mert az olyannyira nagy erőt és felsőfokú matematikai ismereteket igényelt volna, melyet az adott korban még lehetetlen volt abszolválni.

Kétségtelen, hogy a "művész úr" merész ecsetvonásokkal dolgozik; kérdés, hogy az előállított kép fedi-e a valóságot? Hiszen nem tudjuk, mit értett a szerző Isten fiai kifejezés alatt, és persze azt sem, hogyan épültek a piramisok. Így azt sem tudhatjuk, földönkívüliek állnak-e a történések mögött.
Megint más kérdés, hogy fantáziánkat meddig kell erőltetnünk ahhoz, hogy elképzeljük: ET ősei egy náluknál primitívebb faj nőstényeit kívánták, majd az ő számukra semmilyen hatalommal és tekintéllyel nem bíró uralkodók temetésében segédkeztek?

Hozzászólások

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Életmód / Stílus

Elég nehéz mostanában a smartmobil piacot hosszabb ideig uralni. Egyik infokommunikációs...

A sztárok ha elkötelezettek valami iránt, akkor többnyire márkanagykövetnek állnak. De vajon...

Két szupermárka kapcsolódik össze, hogy egyedit alkosson. Egy olyan okostelefont, amelynek...

Æsir Copenhagen dán székhelyű cég, amely a mobiltelefon design legfrissebb és legkifinomultabb...

 

A napszemüveg az öltözék része. Éppen ezért fontos hogy ugyanolyan kifinomult...