Könnyű

Top 5 tipp álláskeresőknek

Megpróbáljuk számba venni a legfontosabb tanácsokat, amelyek hozzájárulhatnak a jelenlegi kényszerű parkoló-pályások sikeréhez. Íme, az öt szálból álló csokor.


 1. Ne dőljünk kardunkba!
Könnyű ezt mondani, de talán eltűnik elkeseredettségünk, ha a dolgok legmélyére ásunk. Az elmúlt rendszer során azt plántálták belénk, hogy munkanélkülinek lenni egyenlő a bűnözéssel (ezt az állapotot közveszélyes munkakerülés címszóval börtönnel büntették). A szabadversenyben viszont az átmeneti munkanélküliség természetes állapotnak számít, melyben egyszer-kétszer szinte mindenki részesül aktív élete folyamán. Jelen világunkban minket férfiakat az bánthat leginkább, hogy "falkavezérként" nem vagyunk képesek megfelelően gondoskodni szeretteinkről.
Pedig helyzetünk egy új vállalkozás, vagy eredményesebb karrier kezdetét jelentheti! Esélyünk minderre ugrásszerűen megnövekszik, ha pozitívan gondolkodunk, és megpróbálunk mosolyogni. Vagy azt gondoljuk, szívesen alkalmaznak bárhol is búval bélelt, savanyú pofákat?
 
2. Keressünk hatékonyan!
A tipikus álláskereső a reggeli kávé mellé kiolvassa az Expressz újságot, majd meghallgat néhány "sajnáljuk, már betelt" választ a telefonkagylón keresztül. Ezután nyugodt lelkiismerettel végigdöl a kanapén, hogy ma is mindent megtett, és a nap hátralévő részében tévézéssel egybekötve sóhajtozik.
Amennyiben azért harcolunk, hogy napi 8 órát dolgozhassunk, szánjunk napjában ugyanennyi időt a lehetőség megteremtésére! Menjünk a dolgok elébe! Hívogassuk ismerőseinket, van-e a cégnél, ahol dolgoznak hely számunkra! Menjünk fel a képzeletbeli kívánságlistánkon szereplő cégek honlapjára, és nézzük át az esetleges állás-felhozatalt, még mielőtt az kikerülne az álláskereső portálokra, illetve  a hirdetési újságokba! Nyitott szemmel járjunk az utcán - magunkba mélyedés helyett azt szimatolva, miből teremhet nekünk munka, pénz!
Ne feledjük: általában több tucatnyi önéletrajzot kell szétküldeni az éterbe (még ha "tuti miránk gondoltak" is), amíg egy-egy reményt ébresztő választ magunkénak tudhatunk.
 
3. Tegyük mély benyomást!
Az evidens, hogy alaposan kezet kell törölni kézmosás után - bemutatkozás előtt, megfelelő öltözékben jelenni meg az állás-interjún, nem flegmáskodni, udvariasnak lenni...
Ami a munkaadóknak a legtöbb keserűséget okozza, az az a tény, hogy a legtöbb munkavadász fantáziáját, úgy tűnik, kizárólag az anyagiak béklyózzák meg. Sokszor hidegen hagyja őket a munka milyensége és célja, no meg hogy mifajta cégnél kellene elvégezni azt.
Ez az oka, hogy oly kedves emlékeket hagyunk hátra magunkról a felvételre jelentkezők hosszú sorából, ha - amint lehetőség nyílik - egyszerű, érdeklődő kérdéseket teszünk fel (még ha helyzetünknél fogva nem is ezek legnagyobb gondjaink). Mióta működik a cég, hány telephelyen, mennyi dolgozót foglalkoztatnak, kik a tulajdonosok, milyen a kollektíva stb.
Figyeljünk oda profiljainkra a közösségi oldalakon, mert ma már szinte biztos, hogy beütik nevünket a keresőbe! A részegségeinket dokumentáló "poénos" fotókat és politikai megnyilvánulásainkat tartogassuk legközvetlenebb barátaink számára!
 
4. Ne nagyon válogassunk!
Ez a tanács bizonyára sokakat megbotránkozásra késztet, melynek oka szintén egy beidegződés: ha valamilyen munka mellett lerakjuk voksunkat, azt úgy tesszük, mintha az idők végeztéig ott kellene hagynunk. (Emlékezzünk csak a nagypapára, aki 18 évesen került a MÁV-hoz és onnan ment nyugdíjba!) Manapság a munkáltatók igen gyakran próbaidős szerződést tesznek elénk (tehát bizonyos ideig mindkét fél részéről bármely pillanatban felbonthatót), így ha menetközben találunk egy jobbat, erkölcsi és jogi következmények nélkül távozhatunk. Ami fontos, hogy kezdjünk el kimászni a szegénység csapdájából, valaki fizesse utánunk a járulékokat, önbecsülésünk visszatérjen. Munkaidőnk lejárta után kedvünkre kajtathatunk jobban tetsző/fizető állásért.
Lényegében újrakezdők vagyunk, nem biztos, hogy egy párnázott szék jelenti új karrierünk kiindulópontját.
 
5. Kerüljük a hiénákat!
Sokan próbálják mások elesettségét kihasználni, néha talán maguk is elhiszik, hogy segíteni akarnak...Ál-MLM cégekre, kispályás munkaközvetítőkre és a hasonlókra gondolunk. Fizess be most x összeget, két hónap múlva már napi több tízezret fogsz zsebre rakni. Mint a mesében. Talán mert mese is az egész. A milliárdossá válás útja számunkra sincs lezárva, viszont fáradságos munkával, kiváló helyzetfelismerő készséggel van kikövezve. Látszólag felesleges kihangsúlyozni a más megközelítések naiv mivoltát, de a hiénák sikerei a magyar munkaerőpiac szavannáján azt feltételezi: sokan vannak, akiket ilyen módszerekkel le lehet venni a lábáról. A minden mindegy alapon nyugvó elkeseredettség rossz tanácsadó!
A különféle szerencsejátékok is időtöltésnek kiválóak, de nem azért találták ki egyiket sem, hogy mi személy szerint meggazdagodjunk belőle. Az üzemeltető úgy szabta a feltételeket, hogy ez inkább vele történjen.
 
Valami frappáns, biztató szöveg kívánkozik cikkünk végére, de csupán magunkat tudjuk ismételni: fel a fejjel, nem elkeseredni !

Hozzászólások

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Életmód / Stílus

Elég nehéz mostanában a smartmobil piacot hosszabb ideig uralni. Egyik infokommunikációs...

A sztárok ha elkötelezettek valami iránt, akkor többnyire márkanagykövetnek állnak. De vajon...

Két szupermárka kapcsolódik össze, hogy egyedit alkosson. Egy olyan okostelefont, amelynek...

Æsir Copenhagen dán székhelyű cég, amely a mobiltelefon design legfrissebb és legkifinomultabb...

 

A napszemüveg az öltözék része. Éppen ezért fontos hogy ugyanolyan kifinomult...