Könnyű

Mesék a hátsó szobából: Szorgos lidércek

Az éjszaka mogorván borult rá a városra...

Lidércek, reszketés, balga képzetek...

Későre járt, és az utca üres volt már. Sehol egy mozgó autó, kacagó kisgyerek vagy fékező trolibusz, csak cipőtalpak ütemes koccanása visszhangzott a távolban. Egy magas, jóvágású férfi léptei csapódtak neki tompán a házfalaknak.

Az éjszaka mogorván borult rá a városra. Csillagokat nem lehetett látni az égen, mert gondosan elbújtak a gyülekező felhők mögé, és fényük nem jutott át a közeledő vihar köntösén. A közvilágítás narancsos fénye észrevétlenül festette meg a férfi fekete bőrdzsekijét és gyengéden megbújt vállig érő, sötét hajában.

Szitálni kezdett az eső és a gondatlanul összekötözött szemetesből egy újságpapírt kapott fel az erősödő szél, amit az utca páros oldalától a páratlanig táncoltatott. A férfi mély levegőt vett, befordult az egyik sarkon és két lépcsőházzal odébb benyitott az épület ajtaján.

A ház homlokzatát megtépázta az idő, és omladozott a vakolat, de a férfi, gondolkodás nélkül vágott át a belső udvaron, és még azelőtt ért be a fedett lépcsőházba, mielőtt a hűvös esőcseppek tócsává gyűltek volna a beton repedéseiben.

A lépcsőfordulókat emeletek követték, és mire a férfi halkan szitkozódva felért a negyedikre, lélegzete szaporává vált. A kulcs könnyedén csúszott be a zárba, a kilincs pedig ellenállás nélkül nyitotta ki a lakás ajtaját. A férfi átmenve a konyhán levette kopottas cipőjét, majd nyirkos ruháit mérgesen a fürdőkádba hajította és a poros tükör előtt megtorpant.

Arcának markáns élei voltak, szeme körül ráncok gyülekeztek, melyek egykoron ezernyi mosolytól vésődtek a bőrébe, de a vidámság hosszú ideje elkerülte már. Arca borostás volt és miután megmosakodott némán bámulta a vele szemben álló embert.

Nem akarta elhinni, amit lát, hiszen ő nem így tervezte életet gyermekkorában. Amikor mamája gyengéden meglökte a hintát, és kisfiúként az eget látta és a csivitelő madarakat, akkor minden egyszerűnek és csodásnak tűnt.

Dühödten dörzsölni kezdte a koszos tükröt, majd ijedten öklével betörte azt. A mozdulat hirtelen volt és durva. A szilánkok céltalanul repültek szét a fürdőszobában és ezernyi apró villanással töltötték meg a félhomályban úszó teret.

A férfi ezután nadrágjának zsebeiben kezdett mohón kutatni a mobiltelefonja után, de hiába került elő a szerkezet, a névjegyzék üresen tátongott. A férfi pulzusa tovább emelkedett, majd hamar pánik kerítette hatalmába. Vadul fel s alá mászkált a lakásban. A bekeretezett képek elmosódva várták az ágy mellett, a ruhásszekrényben, pedig pár inget talált csupán. Pillanatok alatt omlott össze a férfi élete, és erőtlen teste elterült a töredezett parkettán.

A mosogatóban piszkos tányérok hevertek, és a csapból víz csöpögött, aminek hangja alattomosan mászott be a férfi fülébe. Mintha egy hasonmás bőrébe bújva, egy másik város, másik lakrészében lenne, de mégis tapint, érez és lélegzik, ott van, ahol szeretett volna lenni és az elveszettségtől reszketni kezdett.

Tekintete a plafont fürkészte kérdőn, de nem érkezett válasz. Hirtelen talpra ugrott, és az ablakhoz sietett, de kinézve a karcos üvegen nem látott semmit, mert az éjszakai zápor olyan sűrű, nagy szemekben esett, hogy a szomszéd épület körvonalait ellopta a zord időjárás.

A férfi kétségbeesve kitárta az ablakot, fellépett a párkányra és némán bámulta a mélységet. Arcán egy apró könnycsepp futott végig, s amint zuhanni kezdett életképek suhantak el mellette...

... a napsugarak könnyedén másztak át a függöny anyagán, pedig az ablak üvegét bemocskolta az éjszakai vihar. A férfi az ágyban feküdt, és tekintete ugyanazt a pontot fürkészte a plafonon, amelyet nem olyan régen faggatni próbált. Az ágyneműje és a pizsamája nyirkos volt, de amint megfordult az ágyban kedvese puha bőre hozzá ért. Hosszasan átkarolta a nőt, és annak édes illata messze űzte a lidércek szőtte álmot, mely egy nyomasztó világ díszleteivel rendezte be a férfi gondolatait, és feltárta a jövő egyik lehetséges formáját.

A férfi vett egy nagy levegőt és megnyugodva indult a konyha felé. Amint elhaladt a fürdőszoba előtt, ijedtség járta át, ahogy a falon lógó tükörre nézett, melyet pár nappal korábban tört be, véletlenül...        

Hozzászólások

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Életmód / Stílus

Elég nehéz mostanában a smartmobil piacot hosszabb ideig uralni. Egyik infokommunikációs...

A sztárok ha elkötelezettek valami iránt, akkor többnyire márkanagykövetnek állnak. De vajon...

Két szupermárka kapcsolódik össze, hogy egyedit alkosson. Egy olyan okostelefont, amelynek...

Æsir Copenhagen dán székhelyű cég, amely a mobiltelefon design legfrissebb és legkifinomultabb...

 

A napszemüveg az öltözék része. Éppen ezért fontos hogy ugyanolyan kifinomult...