Könnyű

Top mínusz 5: kőkemény bukták

A következő, vidámnak szánt írásunkban a rock-történelem "legbuktább" produkcióiból mazsolázunk (lemezek tekintetében).

A lista természetesen teljesen szubjektív - olyan botlások maradtak ki belőle, mint például a Helloween-é, vagy éppen a Linkin Park-é. A másik, amit gyorsan le szeretnénk szögezni: az alábbi előadók csupán a saját maguk által magasra helyezett lécet verték le egy-egy alkalommal, sok-sok muzsikusnak bizony ízlenének ezek a bukták, ha ők sütötték volna ki azokat.

5. Judas Priest: Turbo (1985) - egy nagyon jó album, ami nagyon rosszkor született. A különféle műfajok rajongói (szó szerint) egymásnak ugrottak, miközben a zenészek szívesen kísérleteztek a technikai újdonságokkal. Rajongóit arculcsapásként érte, hogy a nyers erőt leginkább képviselő brit banda is kütyüzni kezdett. Mára a zenekar pályafutásának eme fejezete is rehabilitálódott; a lemezt nyitó Turbo Lover címre hallgató dal a Priest koncertek megkerülhetetlen része.

4. Europe: Bag of Bones (2012) - Suszter maradjon a kaptafánál! A mega-slágerek svéd letéteményesei viszont úgy gondolták, leásnak a hard rock zene hetvenes évek mélységében rejtőző gyökeréig, és ott pontosan úgy fognak muzsikálni, mint a műfaj ősatyái. Sajnos az efféle 180 fokot közelítő stílusváltás mögött gyakorta alkotói válság rejtőzik - itt sincs ez másképp. Fájdalmasan hiányoznak a harmóniák, a megszokott dallamok.

3. Alice Cooper: Welcome 2 my Nightmare (2011) - ötös listánkon három friss anyag lelhető, nem véletlenül. az eladott példányszámok kicsik, a nyomás nagy. Valami különlegessel kell előrukkolni, 19-re lapot húzni, és ahogy a kártyajátékban, az életben is gyakorta pofára esés ennek vége. Alice Cooper "férfiboszorkány" leporolta 1975-ben rögzített egyik korszakalkotó albumát, és folytatást írt/íratott neki. Ami azonban harminc-valahány éve előremutató volt, az 2011-ben nevetségesen ósdi. Ráadásul megint csak a húzó dal(ok) hiányzik (hiányoznak) a cd-ről. Nem véletlen, hogy a rákövetkező turnén Alice csupán egyetlen dalt vállalt be róla.

2. Scorpions: Eye to Eye (1999) - a kemény zene válságkorát élte a kilencvenes évek második felében. Németország büszkesége talán ezért döntött úgy, hogy egy másik közönségréteget fog megszólítani. Az ő esetükben még annyira sem vált be a kütyüzés, mint Rob Halfordéknál (Judas Priest). A lemez egyetlen dala sem állta ki  az idő próbáját, a rajongók immár 13 éve nem tudják megbocsájtani az éppen most kitűnő lemezzel búcsúzó zenekar eme merész húzását.

1. Metallica & Lou Reed: Lulu (2011) - cikkünk elején szubjektivitást ígértünk, viszont most leszögezzük: a világnak nincs olyan rock-bukta-lista összeállítója, aki ne első helyre tenné a Hasfelmetsző Jack által meggyilkolt prostituált ily módon interpretált történetét. A hosszú évek óta útját kereső amerikai metal-banda és az alternatív zene királya most együtt zsákutcába értek. Bár lehet, hogy csak azért érezzük így, mert eddig még senkinek sem sikerült megfejtenie: a két ikon mit is akar ebből a zene-féleségből kihozni. Hogy ne érhessen minket a lejáratni akarás vádja, egy olyan felvételt linkeltünk ide, melyet maga a fura társulás bocsátott előre az akkor még készülő albumról - mintegy kedvcsinálás (?!) gyanánt. Kommentárt nem fűznénk hozzá, hallgassa, aki bírja!

 

Hozzászólások

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Életmód / Stílus

Elég nehéz mostanában a smartmobil piacot hosszabb ideig uralni. Egyik infokommunikációs...

A sztárok ha elkötelezettek valami iránt, akkor többnyire márkanagykövetnek állnak. De vajon...

Két szupermárka kapcsolódik össze, hogy egyedit alkosson. Egy olyan okostelefont, amelynek...

Æsir Copenhagen dán székhelyű cég, amely a mobiltelefon design legfrissebb és legkifinomultabb...

 

A napszemüveg az öltözék része. Éppen ezért fontos hogy ugyanolyan kifinomult...