Pihenés

Csák Máté földjén - Trencsény

Trencsény egykori földbirtokosának nevét, Csák Mátét használva tették a 19. században a várost a szlovák kultúra központjává.

A ma több mint 50000 lakost számláló település Vára a Vág jobb partján, 260 méter magas hegyen áll. Trencsény vára a felvidék egyik legnagyobb erője. A vár még , 1241-42-ben a tatárokkal szemben is sikeres védelmet folytatott. Leghíresebb birtokosa, Csák Máté évtizedekig dacolt  A város erődítményei a 15. században épültek. A két kapuval ellátott városfal az erődített plébániatemplommal és a vár erődítéseivel egybeépítve egységes védelmi rendszert alkotott. 1412-ben Trencsény szabad királyi városi jogokat kapott. . A város egyenlő jogokat élvezett Budával és Székesfehérvárral, és a Magyar Királyság legjelentősebb városai közé tartozott. A vár leghíresebb látnivalója a Szerelem kútja. A legenda szerint egy török vezér építtette válságul elveszett kedveséért. A  16-17. század háborúiban a vár és a város komoly károkat szenvedett. 1528. június 28-án, a császári hadak a várat egyhavi ostrom után bevették a várost is felégették és kifosztották. A város védművei is súlyosan megsérültek. A városi magisztrátus ekkor a helyreállítás mellett a város falainak további megerősítését határozta el. Alsó, vagy más néven Török kapuhoz további védelmi berendezéseket kapcsoltak. Megerősítették a plébániatemplomot és a Szent Mihály kápolnát, félig lebontották a ferences kolostort.

Bár sok vihart ki kellett állnia a városnak, a legnagyobb megpróbáltatások a Rákóczi-.szabaságharc idején érték.A kurucok 1704. február 14-én zárták körül a várost, és azt négy évig blokád alatt tartották. A dühöngő éhínség és járványok után 1708. május 14-én hatalmas tűzvész tört ki, melyben 195 ház a piaristák templomával együtt porig égett. Az 1710-ben kitört pestisjárványnak több mint ezer ember esett áldozatul. Ez a járvány vetett véget tulajdonképpen a Rákóczi-szabaságharcnak., 1715-ben a pestis újabb hullámának 222 áldozata lett. A középkori épületek pusztulását az 1790-es tűzvész tetőzte be.

A város egyik legédekesebb látnivalóját a római katonai tábor maradványai jelentik.  A vár meredek szikláin található felirat, amely a kvádok feletti győzelmet ünnepelte 179-ben. Ezt a feliratot ma a Tatra Hotel épületében, beüvegezett falmélyedésében tekinthető meg.

A vár és a városközpont között elterülő  terülten, a Mária dombon áll egy templom, amelytől egy 1568-ból származó fedett falépcső vezet a városközpontba. A Béke téren  található piarista kolostor és templom a 17. században épült kora barokk stílusban. A kolostor épületében minden nyáron komolyzenei hangversenyeket rendeznek. 

 

Hozzászólások

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Ajánló

Jankó kalandjai nem értek még véget...

Látványos és pörgős kaland vár a nézőkre, akkor miért is hagynánk ki?

Szokásos pörgés, akció és kőkemény verések!

Vérbeli tolvajként szerepel a kopasz szuperman, de ezúttal egy latin díva is elkíséri veszélyes...

Mr. Szakadt trikó visszatér!

John McClane újra és még mindig formában!

Egy lélegzetelállító katasztrófa, amiből remek alkotás készült

Naomi Watts és Ewan Mcgregor alakítja azt a nőt és férfit a vásznon, akikkel valóban megtörtént...

Jamie Foxx és Christop Waltz feldúlja a múlt megszokott hétköznapjait!

Rabszolgaság, szerelem és fejvadászat egy filmben, sok sztárral!