Pihenés

Egy lövés, egy halott: Mesterlövészek

Álcázva

A haditechnika fejlődése ellenére a csatamezők legfélelmetesebb szereplője továbbra is a mesterlövész katona.

Az átlagos gyalogos katonánál viszonylag kevés időt fordítanak arra, hogy megtanuljon pontosan célozni. A géppisztolyok, gépkarabélyok nagy tűzereje ellensúlyozza valamelyest ezt a hiányosságot. A  mesterlövészeknél ez messze nem így van. Minden lövésnek célba kell(lene) találni.  Mesterlövész két féle módon lehet valaki. A legegyszerűbb eset az, amikor a kiképzés során feltűnik az ügyessége, kap egy távcsöves puskát. Ettől kezdve az élet tanítja meg a tudományra. A tehetségesebbeket külön tanfolyamon képezik. Itt megtanulják a felderítés, álcázás, nagy távolságból történő lövés fortélyait.

Az orosz-finn háború tanulságai alapján alakult ki az álcázás technikája. A mesterlövész álcaruhája a leggyakrabban a következőképpen készül: egy katonai terepruhára (BDU) egy hálót erősítenek, majd a hálóra vászon (zsákvászon) csíkokat. Ezeket a bevetési terület növényzetének színeire festik, gyakran növényzettel is kiegészítik. Álcázásnál fontos, hogy a kidomborodó részeket sötét színekkel fedjék és a homorú részeken használjanak világosabb színeket. Az alapvető mind a lövész mind fegyvere és felszerelése álcázásánál, hogy a formai jellegzetességeket minél jobban megtörjék. Ezt olyan tökélyre fejlesztették, hogy a második világháború idején előfordult olyan eset, amikor egy, a hadügyminisztériumból a gyakorló térre érkező főtiszt hiába kereste a katonákat, pedig azok pár tucat méteren belül ott feküdtek körülötte.

A mesterlövészek leggyakrabban 2 fős csapatban dolgoznak. A célpontra koncentráló mesterlövészt könnyű meglepni, ezen kívül szükséges lehet számos egyéb tevékenység, például röppálya számítás is, a célpontok felismerése,.ahol jól jöhet a segítség. Ha valami balul sül ki, és menekülni kell, egymást fedezve nagyobb az esély az eltűnésre. A célpont gondos megválasztása, tisztek, rádiósok, ellenséges mesterlövészek lelövése az ellenség lelki erejét teszi próbára.  Egyszerű katonáért nem éri meg felfedni a lövésznek a helyét, és kitenni magát az ellenséges mesterlövészek  tüzének.

A mesterlövészeknél az abszolult ász, az 1939/40 telén vívott szovjet-finn háború hőse, a  a finn Simo Hayha 542 találattal. A második világháború idején az orosz Ljudmila Mihajlovna Pavlicsenko 309 megerősített találattal a legeredményesebb női mesterlövésznek számít. Azonban még a nagyokat is elhagyja a szerencse. Mindketten súlyos sebesülést szenvedtek addigi kiváló munkájuk ellenére, így az aktív szolgálatból még háborús időkben kellett visszavonulniuk.

Hozzászólások

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Ajánló

Jankó kalandjai nem értek még véget...

Látványos és pörgős kaland vár a nézőkre, akkor miért is hagynánk ki?

Szokásos pörgés, akció és kőkemény verések!

Vérbeli tolvajként szerepel a kopasz szuperman, de ezúttal egy latin díva is elkíséri veszélyes...

Mr. Szakadt trikó visszatér!

John McClane újra és még mindig formában!

Egy lélegzetelállító katasztrófa, amiből remek alkotás készült

Naomi Watts és Ewan Mcgregor alakítja azt a nőt és férfit a vásznon, akikkel valóban megtörtént...

Jamie Foxx és Christop Waltz feldúlja a múlt megszokott hétköznapjait!

Rabszolgaság, szerelem és fejvadászat egy filmben, sok sztárral!