Pihenés

Amikor aratott a "Fehér Halál" - a szovjet-finn háború

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak nevezték a fehér álcaruhájuk és ügyes mozgásuk miatt szinte észrevehetetlen finneket.

1939/40 telén az oroszok és a finnek között zajlott egy igencsak furcsa háború. A hatalmas erő béli különbségek miatt a finnek még saját maguknak sem adtak néhány napnál többet. Az eredmény azután mindenkit meglepett. A Szovjetunió északi határai védelmében területcserét kért a finnektől. Finnország számára a feltételek azonban elfogadhatatlanok voltak. A tárgyalások november 13-án végleg megszakadtak.

Sztálin ezért november 30-án általános támadást intézett a finnek ellen. Vörös Hadsereg hatalmas létszámára és túlerejére támaszkodva, sem az emberrel sem a gépekkel nem tartalékosodott. Az esélyek egyértelműek voltak. Azonban a terep adottságait kihasználó, magukat jól álcázó, igencsak pontosan lövő finnek az offenzívát megakasztották. Az orosz hadsereg veszteségei százezresek voltak.

A szovjet katonák bátor és kitartó emberek voltak, ám gyengén képezték ki, rosszul vezették és rosszul szerelték fel őket. Az embertelen téli körülmények között ujjatlan kesztyűikben még a puskáikat sem tudták elsütni. Nehézkesen mozogtak az erdőkben, és dolgukat nehezítette a semmiből előbukkanó, sítalpakon suhanó, hószínű álcaruhát viselő finn katonák támadása.  A finnek felszerelése sem volt sokkal különb. Sokszor a saját, ám jó meleg ruháikban harcoltak a katonák. A téli álcaruha volt az egyetlen közös darab. A finnek kiválóan lőttek, és tisztában voltak azzal, hogyan maradjanak életben a terepen.

December végére már ellentámadásokat is tudtak indítani a karéliai fronton. A jól kiképzett síelő alakulatok megtették a magukét, behatoltak a szovjet vonalak mögé. A szovjetek kevés sikerei közé tartozott Petsamo bevétele, de ezt is csak árulással vették be. A finnek Ladoga-tótól északra szétverték a 18. és 168. hadosztályát, majd Soumussalminál megsemmisítették a 163. és 44. szovjet lövészhadosztályt.

Hatalmas erőbevetéssel végül is sikerült az oroszoknak áttörni a finnek két védelmi vonalát. Viipuri előtt azonban megint megállították őket. Az orosz offenzíva megállítása azonban több tízezer fin katona életébe került. A maroknyi finn hadsereg számára ez vállalhatatlan veszteség volt. Ezért Mannerheim marsall javasolta a béke kérést. A finnek még mindig viszonylag olcsón, némi területveszteség árán megmenekültek a szovjet megszállástól. Viszont a technikai fejlődés ellenére bebizonyosodott, a csataterek legfontosabb szereplője a jól kiképzett, magát álcázni tudó, pontosan lövő harcos. 

 

 

Hozzászólások

Címkék

Legfrissebb

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Ajánló

Jankó kalandjai nem értek még véget...

Látványos és pörgős kaland vár a nézőkre, akkor miért is hagynánk ki?

Szokásos pörgés, akció és kőkemény verések!

Vérbeli tolvajként szerepel a kopasz szuperman, de ezúttal egy latin díva is elkíséri veszélyes...

Mr. Szakadt trikó visszatér!

John McClane újra és még mindig formában!

Egy lélegzetelállító katasztrófa, amiből remek alkotás készült

Naomi Watts és Ewan Mcgregor alakítja azt a nőt és férfit a vásznon, akikkel valóban megtörtént...

Jamie Foxx és Christop Waltz feldúlja a múlt megszokott hétköznapjait!

Rabszolgaság, szerelem és fejvadászat egy filmben, sok sztárral!