Pikáns

Férfiklimax márpedig létezik!

A klimax szó hallatán a nők változó kori problémáira gondolunk, pedig valójában létezik férfiklimax is, ráadásul az orvostudomány az utóbbi években egyre többet foglalkozik a témával.

A nőknél jobban behatárolható a dolog, hiszen az ő változásaikat termékenység előtti, közbeni és utáni szakaszokra tudjuk osztani, férfiaknál pedig ilyen nincs, hiszen ők elvileg életük végéig nemzőképesek. Bár az urak hajlamosak legyinteni az efféle problémákra, a középkorúak körében gyakoriak az olyan panaszok, mint hőhullámok, alvászavar, vérnyomás-ingadozás, hirtelen hangulatváltozások. Egyre több helyen van andrológiai rendelés, ahol a férfiak változó kori problémáival foglalkoznak.

Az évek múlásával egyre kevesebb tesztoszteron termelődik a férfi szervezetben. Ez a csökkenés sokkal lassabb és fokozatosabb, mint a nők ösztrogénszintjének zuhanása a klimax során, így a férfi változásai jóval enyhébbek, de egyénenként ez is változó. A hormontermelés lassulásától a herék is lassú változásba kezdenek, csökken a funkciójuk, kevesebbet kell "dolgozniuk". Ez a férfiakat testileg-lelkileg felkavarja, hiszen a hormonszint csökkenése nemcsak a nemi életre, de a közérzetre és a pszichés működésre is kihat.

Mivel a tesztoszteron nemcsak a szőrzetről és az izmokról, hanem az olyan férfias tulajdonságokról is gondoskodik, mint a határozottság, önbizalom, döntésképesség, csökkenésével könnyen úgy érezhetik, kicsúszik a talaj a lábuk alól. Mivel fáradékonyabbak is lesznek, munkabírásuk csökken, ez kudarcérzéssel járhat. De leginkább a szexuális zavarok miatt esnek kétségbe - előfordulhatnak gondok az erekcióval, az orgazmusra való képességgel vagy épp ellenkezőleg, jelentkezhet a korai magömlés problémája. Nagyon is sokan ilyenkor egyből fiatalabb partner után kapkodnak, mert azt gondolják, ezzel a képességek is megújulnak, ez azonban nem orvosolja a bajt!

Jó hír, hogy ha a férfiklimaxra gyanakszunk, urológiai- és laborvizsgálattal kiderül, hogy valóban az okozza-e a tüneteket, ezután pedig hormonpótló kezeléssel tehetjük tünetmentessé az elkövetkező időszakot. Tesztoszteron pótló létezik tapasz, kapszula és injekció formájában is - alkalmazásuk viszont urológiai kontrollokat tesznek szükségessé.

Hozzászólások

Legfrissebb

A „keleti nyitás” ma már nem csupán egy új külgazdasági stratégia...

A levegő is jéggé vált

1939-40 telén egy igencsak könnyűnek induló háborúban az orosz katonák "Fehér Halál"-nak...

Jankó kalandjai nem értek még véget...

Látványos és pörgős kaland vár a nézőkre, akkor miért is hagynánk ki?

Sport

Május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát. Magyarország...

Andy Murray után a világelsőt is búcsúztatta az argentín klasszis.

Már csak marketing?

Beckhamnek vajon már csak reklám értéke van?

Az esélyek beteljesítése a cél a katalánok számára!

Az elmúlt időszakban négyszer is összecsapott a két egyesület, és az olasz gárda ezek alatt nem...