Hogyan kell kezelni a pikkelysömör?

0
2133

Pikkelysömör egy multifaktoriális eredetű betegség, azaz, a megjelenése, amely több tényezőtől függ. Ezek a tényezők kombinációja váltja ki a pikkelysömör járványok kialakulását. A pikkelysömörben szenvedők körülbelül egyharmadának családi hajlama van(a betegség legalább egy családtagját is érinti). Több gén azonosították, jelenlétük társított magasabb kockázata a pikkelysömör. Ez a helyzet például a 6 kromoszómán jelen lévő PSORS1 gén esetében, amely a pikkelysömör esetek 10% – ának az oka lehet.

Ha bármelyik szülőnek pikkelysömöre van, a gyermek psoriasisban szenvedésének kockázata 1: 10 és 1: 20 között van. A jelenléte sok fehérvérsejtek pikkelysömör plakkok arra utalnak, súlyosbító szerepe az immunrendszer, a szervezet védelmi rendszer. Lehetséges, hogy a bőr sérülése vagy fertőzése után az immunrendszer által végzett helyreállítási folyamat kisiklik : az új bőrsejteket gyors ütemben állítják elő, ami már nem teszi lehetővé az elhullott sejtek természetes eltávolítását. Ez a jelenség vezethet a megjelenése pikkelysömör plakkok.

El tudod kerülni a pikkelysömört ?

A pikkelysömör kitörései a túlzott dohányfogyasztással és az alkoholtartalmú italokkal is összefügghetnek. Végül úgy tűnik, hogy az elhízott emberek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki rohamok. Psoriasis és napexpozíció. A pikkelysömörben szenvedő emberek túlnyomó többségében a mérsékelt és rendszeres napsugárzás javítja a betegség tüneteit. Csak 5-10% az emberek psoriasis látni a pikkelysömör rosszabbodik, ha ki van téve a nap.

Azok az emberek, akik kiteszik magukat a nap, hogy javítsák a pikkelysömör kövesse az általános lakosság elővigyázatossági ajánlásokat : napvédelem alkalmazkodott a fototípus( bőrtípus), fokozatos expozíció elkerülve a legmelegebb órákban, bőséges hidratálás a bőr után expozíció a nap. Pikkelysömör plakkok, vastagabb, mint a többi a bőr, kevésbé érzékeny a leégésre.

Ezen kívül, a jelenléte a cserzőfülkék hivatalosan nem ajánlott a pikkelysömör kezelésére. Az ultraibolya sugárzás minősége és mennyisége nem olyan ellenőrzött, mint egy bőrgyógyászati irodában, és komplikációk léphetnek fel. Elkerülhető a pikkelysömör ? Nincs módja annak, hogy megakadályozzák a pikkelysömör. Között néhány általános megelőző intézkedések, hogy korlátozza a kiterjesztés vagy megjelenése plakkok, lehet említeni, például a tény, hogy megfelelően hidratálja a bőrt legalább kétszer egy nap, elkerülve a felesleges alkoholtartalmú italok, vagy kap elég pihenés.

Plakkos psoriasis a leggyakoribb formája a pikkelysömör

Természetesen azt is ajánlott elkerülni, hogy az ő esetében a pikkelysömör kiváltására vagy súlyosbítására alkalmas környezeti tényezőket állapítsanak meg. Plakkos psoriasis a leggyakoribb formája a pikkelysömör. Az esetek több mint 80% – át teszi ki. Ennek eredményeként vörös plakkok, jól körülhatárolt és vastag, fehér héjjal borítva. Ez a pikkelysömör lehetőleg a fejbőrt, a könyököt és a térdet, valamint a hát alsó részét érinti, leggyakrabban szimmetrikusan a test jobb és bal oldalán. Amikor a dander kiesik, a bőr lehet erős, enyhén vérezni. Léziók nem karcolja, vagy kevés.

Plakkos psoriasis alakul ki a járványok, interspered a remissziók. A kitörések gyakorisága és időtartama kiszámíthatatlan. Ezeket leggyakrabban környezeti tényezők okozzák. Minden nyomással megérintheti a test egy másik részét. Speciális kezelés hiányában, psoriatica reuma alakulhat ki deformáció az ízületek okoz fogyatékosságot. E komplikációk elkerülése érdekében a reumatológus által végzett kezelést korábban kell végezni. A kezelések hasonlóak a rheumatoid arthritis vagy a spondylitis ankylopoetica.

A kezelés kórházi kezelést igényel

Tbbecause psoriasis egy betegség, amely lehet genetikai okok, ez történik, hogy egy csecsemő pikkelysömör elváltozások az első hónapban az élete. Ebben az esetben a léziók leggyakrabban a rétegek alatt lokalizálódnak. Ezt nevezik “pelenka pikkelysömör”. Ez a formája a pikkelysömör is megfigyelhető az idős emberek, akik igénybe inkontinencia védelme.

Ebben a formában a pikkelysömör, bőr irritáció miatt a vizelet és a széklet a környezeti tényező, amely kiváltja a túlfeszültség. Ebben a formában a pikkelysömör, lapos hólyagok sárgás-fehér színű jelennek meg a bőrön, és hajlamosak egyesülni egymással. Ezek a lapos pattanások nem tartalmaznak baktériumokat. Ez a fajta pikkelysömör néha fordul elő a kortizon eredetű gyulladáscsökkentő gyógyszerek orálisan vagy injekcióban (kezelésére egy másik betegség). Amikor a hólyagok találhatók a tenyér, vagy a talp a láb, ez az úgynevezett palmoplantar psoriasis (gyakran fájdalmas és társadalmilag lebénuló).

Amikor a léziók találhatók az ujjhegyekben, ez az úgynevezett folyamatos hallopeau acrodermatitis. Ebben az esetben repedések képződnek a csúcsok az ujjak. A kezelése kórházi kezelést igényel. Ez a fajta pikkelysömör nagyon ritka. Ebben az esetben, a léziók generalizált egész felületén a test. Az erythrodermális psoriasist láz és hidegrázás kíséri, valamint nagy általános gyengeség. A felülfertőződés elkerülése érdekében gyorsan gondoskodni kell róla. Kórházba kell vinni. Ebben a formában a pikkelysömör, piros plakkok jól körülhatárolt, és befolyásolja a bőr ráncok, mint a lágyék, hónalj, köldök, has, has vagy a fenék. Ezek a plakkok élénk vörösek és simák, verejték megszünteti a dander.